Cees Holtkamp fietst door Amsterdam:
'Het 8e wereldwonder zie je achter mij'
Van Dam tot Vijzelgracht. De bevlogen stadsgids en banketbakker Cees Holtkamp vertelt gepassioneerd over de geschiedenis van zijn stad Amsterdam en over zijn rijke banketbakkerscarriere.
S I N D S 1 9 6 9
P A T I S S E R I E
H O L T K A M P
In 1969, zo aan het eind van de woelige jaren zestig, startten Cees Holtkamp en zijn vrouw Petra hun patisserie op de Vijzelgracht. Iconische taarten, gebakjes
en croquetten zijn hier geboren. Vanaf die tijd veranderde de anarchistische en rommelige stad in de culturele en creatieve hotspot die het nu is. Cees Holtkamp fietst door de geschiedenis, door zijn stad die wel 750 jaar teruggaat.
2 0 0 2
H E T S T O K J E O V E R
Sinds 2002 is Angela Holtkamp-Cambach eigenaar en met haar man Jordy runt ze
tegenwoordig de bakkerij en winkel op de Vijzelgracht. En Cees kreeg eindelijk tijd
om zijn stad echt te ontdekken en nieuwe avonturen aan te gaan. Onder andere
met succesvolle bakboeken, met filmpjes met zijn kleindochter Stella en als
ambassadeur van het banketbakkersvak.
F I E T S E N M E T CEES
V A N D A M T O T
V I J Z E L G R A C H T
Amsterdam is de stad waar Cees Holtkamp al als tiener naar verlangde. Voor een serie
korte filmpjes fietst hij van een eeuwenoude distilleerderij in de Pijlsteeg naar de patisserie op de Vijzelgracht. Van de plek waar een dam in de Amstel werd gelegd en waar 750 jaar geleden de stad ontstond, langs een zuil op het Rokin die herinnert aan het middeleeuwse Mirakel van Amsterdam en langs de plekken waar eind negentiende
eeuw het kunstleven floreerde. Op het Muntplein vertelt Cees over banketbakker
en stadsbeeldhouwer Hildo Krop en over architect Piet Kramer. En ondertussen mijmert hij over Simon Carmiggelt en Ramses Shaffy, kleurrijke klanten van Holtkamp, die geschiedenis schreven op de Vijzelgracht.
EEN PRODUCTIE VAN MICHELLE CLAY (regie), JEROEN VAN DER SPEK (camera), MATTHIEU LANDWEER (montage) & KOOS DE WILT (interviews)
De familie Holtkamp over hun winkeltje:
'Een schatkamer onder de winkel'
Leven in de bakkerij. Cees Holtkamp vertelt over de geschiedenis van het kleine banketbakkerswinkeltje op de Vijzelgracht waar dochter Angela en schoonzoon Jordy, eigenaren van Patisserie Holtkamp, tradities koesteren en voortzetten.
Holtkamp Advocaat met oude genever?
'Dat gelul met geheime recepten'
Banketbakkerslikeur drink je niet, maar eet je met een lepeltje. Cees Holtkamp bezoekt distilleerderij Wynand Fockink in een klein steegje bij de Dam. Dochter Angela en haar man Jordy, eigenaren van Patisserie Holtkamp, vertellen over hun speciale advocaat met natuurlijke ingrediënten en een Amsterdams tintje.