Kunstland
Een serie van Michael Krass & Koos de Wilt
In de Kunstuur-serie van de AVRO een portret van de provincie Flevoland aan de hand van landschapskunst. De belangrijkste plekken van Land Art in de wereld zijn de Verenigde Staten en Nederland. En dat met name Flevoland. In 2010 is een enorm sculptuur onthuld in Lelystad. Een nieuwe stap in de rijke traditie van landschapskunst in het nieuwe land.
De serie werd gemaakt door Michael Krass en Koos de Wilt. Het camerawerk is van Marco Nauta.
De provincie van Flevoland is een buitengewoon lap grond. De provincie is dé plek voor buitengewone voorbeelden van wat sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw onder de naam Land Art wereldberoemd is geworden. De meest belangwekkende kunstenaars maakten in Flevoland de meest indrukwekkende kunstwerken. Dit is geen toeval. Het creëren van een onontgonnen land is iets dat normaal alleen door goden en/of tijd werd gerealiseerd. Niet voor de Nederlanders, vooral sinds de 17de eeuw is er de obsessie om de wrede zee te verslaan en land te winnen.
Bij Flevoland denkt de wereld aan Flevoland. De beroemde kunstenaar Antony Gormley maakte er zijn Exposure.
Deze serie gaat over het creëren van kunst in een lange en indrukwekkende traditie, over het creëren van een nieuw ontgonnen land, over een bijzondere kunstvorm in een lange internationale traditie. De serie gaat ook over een nieuw project van enorme afmetingen, niet alleen in fysieke termen, maar ook in creatieve zin.
Het zesde Land Art kunstwerk van Flevoland van de Britse kunstenaars Antony Gormley: Exposure
Balancerend op de grens van land en water kijkt een 26 meter hoge gehurkte man vanaf de strekdam in Lelystad uit over het Markermeer. In het open landschap is dit menselijke figuur een landmark in de Flevopolder. Met Exposure maakte de Britse kunstenaar Antony Gormley (Hampstead, Groot-Brittannië, 1950) het zesde Land Art project in Flevoland sinds de realisatie van Observatorium van Robert Morris in 1977.
Interviews met:
- Antony Gormley, beeldend kunstenaar;
- Francine Houben, architect;
- Hans den Hartog Jager, schrijver en kunstcriticus;
- Marinus Boezem, kunstenaar;
- André Geurts, conservator Nieuw Land Erfgoed;
- Jan Benthem, architect;
- Titia Frieling, binnenhuisarchitect;
- Adriaan Geuze, landschapsarchitect;
- Jan Wouter Bruggenkamp, landschapsarchitect;
- Christiaan Zalm, landschapsarchitect;
- Brans Stassen, landschapsarchitect;
- Dirk Vrieling, stedenbouwkundige;
- Harry Dijksma, gedeputeerde Flevoland;
- Jop Fackeldey, wethouder gemeente Lelystad.