'De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem' - VPRO
'Spectaculaire kijk op ondergronds rijk' - NRC
'Een film vol details over het ecosysteem onder je voeten' - Trouw
'Onder het maaiveld levert waardevolle kennis over bodemdiversiteit en de mogelijkheid om over te stappen naar een ander soort landbouw.' - Parool
Planet Soil all over the world
Planet Soil makes the unseen seen. The film inspires and amazes and gives insight into the world beneath our feet. Besides the world above ground populated by plants, insects and birds, but especially by humans, there is a second world: an underground community of roots, larvae, worms, fungi, bacteria, amoebas and arthropods. The existence of this world will not surprise anyone, but the fact that all the life in that microcosm is busily communicating with each other is nothing short of astonishing. There are more living things in one teaspoon of healthy soil than there are people on Earth. We are about to take the biggest turn in the history of our dealings with nature and our soil. We have to. Farmers have to change, consumers have to live more sensibly, industry has to change. But how do we tackle that? How do we learn to deal more sensibly with our soil? The film Planet Soil shows what needs to be done on a grand scale by focusing on the world around us and the fascinating world right under our feet. Actually quite extraordinary that every day we look over the nature that forms the basis of our existence on earth.
Onder het maaiveld
Een bioscoopfilm over het maaiveld als fundament van biodiversiteit
Onder het Maaiveld is met afstand de best bezochte Nederlandse documentaire van 2023. Ook internationaal is het de meest succesvolle en bekroonde Nederlandse filmproductie met 17 nominaties en 7 keer als winnaar! In samenwerking met de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis en International Union for Conservation of Nature (IUCN NL) schreef Koos de Wilt samen met Ignas van Schaick het scenario van Onder het maaiveld. Een film van regisseur Mark Verkerk over het bodemleven waarvan we geen idee hebben dat die bestaan en toch zo essentieel zijn voor ons bestaan.
De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn.
‘Een theelepel grond bevat meer levende organismen dan er mensen op aarde zijn’.
De film vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een groepje stedelingen die op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag gaan met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin vangen ze slechts een glimp op van deze verborgen wereld. Het blijft lastig om er volledig in door te dringen. Terwijl je met je handen in de grond zit kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou het bovengrondse leven helemaal niet bestaan.
Onder het Maaiveld is met afstand de best bezochte Nederlandse documentaire van 2023. Ook internationaal is het de meest succesvolle en bekroonde Nederlandse filmproductie met 17 nominaties en 7 keer als winnaar!
Mark Verkerk nam de regie voor zijn rekening en Ignas van Schaick de productie. Het scenario is geschreven door Koos de Wilt en Ignas van Schaick. De microbeelden van het bodemleven zijn van Willem van Egmond.
Kinderboek Avonturen onder het maaiveld Junior
Onder het maaiveld is de opvolger van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis
Première van de film Onder Het Maaiveld in het Eye.
Zaterdag 10 december 2022 was de première van de film Onder Het Maaiveld. In een volle zaal 1 in het Eye Filmmuseum. Voorafgaand aan de film werd een introductie gegeven door Irene UItermark, directeur natuur van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook Coenraad Krijger, directeur van het IUCN NL gaf in zijn verhaal aan hoe groot het belang van een biodiverse bodem is. Ook was er het verhaal van Jan de Hond van het Rijksmuseum die een aantal kunstwerken uit de expositie ‘Onderkruipsels’ had geselecteerd en vanuit die werken een verbinding legde met de film. Koos de Wilt was moderator van het event.