top of page
Foto van schrijverKoos de Wilt

Rare beestjes


Een rare gedachte misschien, maar de regenworm is – zonder te overdrijven - de redder van alles hier op aarde. Zonder dit onooglijke diertje is er eigenlijk geen leven op aarde mogelijk. Een regenworm ploegt de bodem om waardoor de grond los komt. Daardoor kunnen bacteriën de grond lekker vruchtbaar maken. En zo kan er iets op groeien en kunnen bomen en planten bloeien. Die maken zuurstof en zo kan al wat erop beweegt adem halen. En wat voor de worm geldt, gaat ook op voor heel veel andere diertjes. Vaak totaal onbekende, onaanzienlijke wezentjes die op en onder onze voeten krioelen. Ook die zijn essentieel voor het leven op aarde - voor onze bomen, koeien, reeën, vogels en voor onszelf.



Eén theelepel grond bevat meer organismen dan er mensen op aarde zijn. Denk daar maar eens over na!  


Eén theelepel grond bevat meer organismen dan er mensen op aarde zijn. Denk daar maar eens over na! Miljarden beetjes in je hand als je alleen maar een beetje graaft. En omdat ze met zo velen zijn, kunnen ze best wel tegen een stootje. Zo konden wij mensen onbestraft eeuwenlang een enorme rommel maken. En ons ook behoorlijk belangrijk maken op deze aarde. Maar zijn wij eigenlijk wel zo belangrijk? De aarde kan makkelijk zonder ons eerlijk gezegd. Een rijke dieren- en plantenwereld overleeft gewoon als de wereld voor ons mensen al lang onbewoonbaar is geworden. Geen diertje en geen plantje zullen ons missen eigenlijk. Opgeruimd staat netjes denkt de natuur misschien wel. 

 

Met verhalen van Bibi Dumon Tak (Zilveren Griffel 2023), Jan Paul Schutten (Zilveren Griffel 2021) en Arend van Dam en met illustraties van Jeska Verstegen (Gouden Penseel 2024)


Maar wat als wij mensen zelf nog wat langer willen blijven bestaan hier op deze aardkloot? Dan kunnen we natuurlijk het een en ander leren van de koalabeer, de giraf en de olifant. Dat zijn dieren die de meeste mensen “de natuur” noemen. We kunnen ook met tranen in onze ogen lezen over de dodo, de sabeltandtijger en de Pinta Eiland landschildpad. Dat zijn dieren die al het loodje hebben moeten leggen door de bemoeizucht van de mens. Maar misschien kunnen we wel het meeste leren van de minidiertjes en organismen die op en onder het maaiveld leven. Het krioelende geheel dat al het andere leven mogelijk maakt. 

 

In dit boekje laten de bekende kinderboekenschrijvers Bibi Dumon Tak, Jan Paul Schutten en Arend van Dam ons kennismaken met een paar van die rare diertjes en organismen. Vaak totaal onbekende wezentjes onder onze voeten die allemaal wel super belangrijk zijn in ons bestaan. We maken niet alleen kennis met de regenworm, maar ook met de wondere wereld van de haft, de mier, de wielwebspin, het pimpernelblauwtje, de engerling, het springstaartje, het beerdiertje, de koekoekshommel en de pissebed. Kende jij die al? Het zijn diertjes die ons eigenlijk nooit echt opvallen, maar o zo belangrijk.

 

Koos de Wilt, samensteller


Lees hier meer

 

 

12 weergaven

Comments


bottom of page