RARE MENSEN, DIE JURISTEN
Als je ouders hebt die mr. voor hun naam hebben staan, is daar vaak wat raars mee aan de hand. Daar kunnen ze niks aan doen. Juristen horen en zien nu eenmaal soms net iets anders dan gewone mensen. Heeft iemand het bijvoorbeeld terloops over een kelderluik, dan vertrekt het gezicht van de jurist vaak een klein beetje omdat die er onbewust iemand in ziet kukelen. Ook zal een jurist die bij de Chinees het nummer van de pekingeend bestelt, meestal niet denken aan zo’n rijtje gevilde eenden in de etalage van de Chinees. Die denkt eerder aan de bak nasi als er geblokt moest worden voor een tentamen privaatrecht en er een arrest met die naam voorbijkwam.
In dit kinderboek zijn de beste kinderboekenschrijvers in de verhalen gedoken achter 24 bekende uitspraken van de Hoge Raad.
Als je met je ouders door een museum loopt en je ziet ze bij een bordje met het woord Kanthoros weer zo raar wegdromen, dan moet je weten dat ze dan in gedachte weer even in de collegezaal zitten. Laat ze dan maar even. Kijk ook niet raar op als ze tijdens het snijden van de uien met betraande ogen het ineens hebben over zoiets vreemds als gegaste uien. Dat is niet dramatisch, maar normaal, geloof me. Het is ook niet raar dat juristen, hoe jong of oud ook, bij drukkerijen onwillekeurig moeten denken aan bedrijfsspionage. Ook dat is normaal. Dat heeft niets te maken met de keurige mensen die dit boek hebben gedrukt, maar met wat juristen ooit uit hun hoofd hebben moeten leren.
Als je dit boek leest, ga je het juristenbrein misschien een beetje begrijpen.
In dit boek zijn de beste kinderboekenschrijvers in de verhalen gedoken achter 24 bekende uitspraken van de Hoge Raad. Stuk voor stuk uitspraken waarbij onze hoogste rechter zich wel tien keer achter de oren heeft moeten krabben om tot een goed en afgewogen oordeel te komen. Als je dit boek leest, ga je het juristenbrein misschien een beetje begrijpen. Dan ga je misschien inzien dat zoiets als rechtvaardigheid niet zo makkelijk is. Dat het leuk is om daarover na te denken en over te kletsen. Waar twee partijen het grootste gelijk aan hun kant denken te hebben en schreeuwend tegenover elkaar staan, hebben we in Nederland rechters die moeten uitmaken wie er gelijk heeft. Wijze mensen die niet over een nacht ijs gaan. Soms is het dan zo ingewikkeld dat een rechter weer door een andere rechter in het ongelijk wordt gesteld en dat die dan weer op de vingers wordt getikt door de allerhoogste rechter van ons land, de Hoge Raad.
In WIKKEN EN WEGEN staat alledaags gedoe dat niet precies past in wat in de wet is geregeld, maar waarbij de rechter wel is gevraagd om er een oordeel over te vellen. Of dat nu gaat over een postbode die tijdens zijn ronde uitglijdt of over verhuizende zusjes die ineens met een linnenkast klem komen te zitten in het trappenhuis. Het kunnen ook vreemde situaties zijn zoals iemand die een huis verkoopt waarvan hij denkt dat het er spookt.
Het interessante van het werk van een jurist is dat degenen die een probleem hebben met elkaar in de meeste gevallen allebei wel een punt hebben. In dit boek kom je gevallen tegen waarbij de rechter soms moet uitmaken of je meer moet kiezen voor eerlijkheid of voor zekerheid. En dan ga je ineens begrijpen dat degene die er een uiteindelijk oordeel over moet vellen vaak voor een groot dilemma staat. Dat het vaak een kwestie is van wikken en wegen. En daar word je misschien een beetje raar van, maar tegelijkertijd is het ook heel leuk…
Bestel het kinderboek hier: https://www.leonon.nl/book/CUST9789492618436-wikken-wegen.html
Kommentare