Wandelen!
Verhalen die je alleen hoort als je aan de wandel bent
Aristoteles, Immanuel Kant, Ludwig von Beethoven, Charles Dickens, Harry Truman, Mark Zuckerberg en Steve Jobs zijn niet alleen individuen die uitzonderlijke dingen hebben bedacht, het waren of zijn ook fanatieke wandelaars. Niet alleen is wandelen gewoon gezond, onderzoek zou ook aantonen dat we er zo'n zestig tot tachtig procent creatiever zijn op het moment dat we in beweging zijn dan wanneer we achter onze computer zitten en ondertussen onze appjes checken. Steve Jobs zou zijn belangrijkste gesprekken hebben gevoerd terwijl hij aan de wandel was. Niet voor niks dat wandelend vergaderen een trend aan het worden is. Je hoeft elkaar niet voortdurend aan te kijken en hoeft je niet te ergeren aan de maniertjes van je collega's. Je kunt je blik richten op waar je naartoe zou kunnen gaan, naar een onbekende, gedroomde toekomst. En stel je voor: de opvolgers van de iPad en iPhone bedenken terwijl je een ommetje maakt met je collega's... Een inspirerende gedachte.
Wandelen is niet alleen goed voor de gezondheid, het maakt je ook productiever, creatiever en meer gefocust.
Wandelen is dus niet alleen goed voor de gezondheid, het maakt je ook productiever, creatiever en meer gefocust. En het leuke is ook: je ziet meer! Voor het kunstmagazine Collect mag ik elke maand een wandeling hebben met een kunstenaar, een kunsthandelaar, een veilingmeester of verzamelaar. En inderdaad, je hoort en ziet dan de meest bijzondere dingen en komt op ideeën waar je nooit opkomt als je aan een bureau zit. Verzamelaar en museumeigenaar Joop van Caldenborgh bijvoorbeeld liep me langs een eenzaam blauw kunstwerk van Magritte tussen blauwe klimaatregelaars, diep in de kelder van Museum Voorlinden. Wie komt daar nou? Van Jeroen Henneman hoorde ik, wandelend langs De Schreeuw in het Amsterdamse Oosterpark, wat hij aanvankelijk wilde maken na de moord op zijn vriend Theo van Gogh: een soort piloot die door engeltjes naar de hemel wordt gedragen. Jan Six XI blokkeerde het drukke verkeer op de Amsterdamse Vijzelgracht toen hij wilde laten zien waar het grootste Six huis ooit heeft gestaan op de Herengracht en hoe de familie zich van de grachten heeft laten verjagen. Rijksmuseum directeur Taco Dibbits vertelde op de trappen van het Rijksmuseum hoe hij de kathedraal van kunst probeert om te bouwen naar een museum voor alle Nederlanders. Reclameman, kunstenaar en verzamelaar Erik Kessels liet de Jordaan zien die elke toerist over het hoofd ziet en die de Jordaan in essentie de Jordaan maakt. De conservator van de Lakenhal Christiaan Vogelaar vertelde, wandelend door het centrum van Leiden, waarom hij zich zo ergert aan de plek waar de jonge Rembrandt is geboren en zijn jeugd doorbracht. Awoiska van der Molen legde uit hoe zij haar kunst maakt door nu een keer niet in de verlaten natuur te wandelen, maar in het Amsterdamse Rembrandtpark.
Ik weet niet of ik er creatiever, productiever, gezonder en meer gefocust van ben geworden, weet ik niet. Leuk is het wel. Hoe de wandelingen die ik tot nu toe gedaan heb, echt verliepen kun je hier lezen. Let wel op als je de verhalen wandelend leest!
Comments